Sabtu, 3 Disember 2016

KAK NAS SEDIA JADI KONSULTAN ANDA...BACA NI!!



Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua....

Kak Nas tahu ramai kat luar tu yang bermasalah kewangan terutamanya yang dalam status bankrap yang masih terfikir2 apa yang perlu dibuat setelah dibankrapkan?.... Jangan putus harapan tau!!!

Macam ni lah, apa kata hubungi kak Nas dulu... ceritakan situasi anda pada kak Nas dan kemudian kak Nas cadangkan jika jalan yang terbaik adalah menggunakan khidmat kak Nas sebagai konsultan Peribadi anda untuk sebarang nasihat berhubung isu kebankrapan ini ataupun untuk mengelak dari dibankrapkan jika situasi masih boleh diselamatkan. Ataupun sekiranya jalan terakhir adalah membankrapkan diri sendiri.... semua keputusan adalah ditangan anda. Kak Nas hanya membantu mempermudahkannya sahaja, Insyaallah....

Tugas Kak Nas sebagai Konsultan anda merangkumi:-

1) Setiap pertanyaan berhubung dengan Insolvensi untuk pembukaan akaun pembayaran gaji anda. (Jangan risau, bankrap juga boleh membuka akaun bank!!!)

2)   Memberikan tip-tip untuk mencari pekerjaan dan mendapatkan pekerjaan tanpa memaklumkan pada Majikan diri telah dibankrapkan.

3)    Sebarang soalan yang timbul nanti apabila berstatus bankrap, anda tidak perlu lagi pening-pening kepala kerana kak Nas bersedia untuk membantu sekiranya di perlukan.

4)   Sebarang kemusykilan ini akan di bantu kak Nas sehingga anda telah mempunyai cukup simpanan dan bersedia untuk membuka fail bagi menguruskan penyelesaian pinjaman anda kemudian.

Dan banyak lagi persoalan2 lain yang tidak di sangka2 dalam kehidupan ini sewaktu berstatuskan kebankrapan ini.... percayalah!

Sekiranya anda perlukan seseorang untuk menjadi pendengar kepada persoalan dan permasalah anda, hubungi kak Nas segera di 011-1872 8509 (call/sms/whatsap), bila2 masa sahaja, kak Nas sedia mendengar atau membacanya... Insyaallah.

Kak Nas bersedia berkhidmat untuk anda secara peribadi...Insyaallah.

Kadang-kadang kita perlukan seseorang untuk meluahkan apa yang terbelengu di fikiran kita, jadi bukan semua orang bersedia untuk mendengarnya... Insyaallah kak Nas akan cuba terbaik dan termampu.... Amin.

 

Khamis, 1 Disember 2016

NILAH PUAN NAFISAH YANG LEBIH MESRA DI PANGGIL KAK NAS (RE-POSTING)



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Ramai mungkin tertanya2 siapa kak Nas ni yang tiba2 muncul cuba membantu orang ramai untuk keluar dari belenggu status blacklisted dan bankrap ni. Nak butir2 lengkap baca profile kat blog ni ya.

Biar kak Nas mulakan di sini begini... Pelbagai ranjau berduri kak Nas tempoh untuk sampai di sini....Syukur Alhamdulilah Allah memberkati usaha kak Nas ini... Semoga tahun-tahun mendatang ini ramai lagi yang kak Nas dapat bantu utk bebas dari masalah status blacklisted dan status Kebankrapan ini Insyaallah... doakan kak Nas sihat dan panjang umur hendaknya... Aamin

Kat bawah ni foto kak Nas dan apa yang kak Nas boleh bantu pada yang memerlukan pun ada dituliskan di bawah ini.

Ingat ya! Kalau ada yang membaca posting kak Nas ni, ada yang dah terima Notis Kebankrapan dan tarikh Sebutan/Bicara pun dah diberi sama, janganlah panik sangat... walaupun tarikh tu dah hampir sangat, contactlah kak Nas, mana tahu kak Nas boleh tolong... kan? Insyaallah kak Nas cuba bantu yang terbaik dan termampu untuk semua... Ni no direct kak Nas, 011-1872 8509 (call/sms/whatsapp/wechat)



Kalau dah baca profile kak Nas, tentu dah tahu... kan? Kerjaya kak Nas dahulupun memang dari firma Guaman di bidang Litigasi dan berurusan dengan kes Kebankrapan dan Penggulungan Syarikat. Lama tu taklah lama juga... tapi apa yang kak Nas boleh buat dah cukup lengkap untuk membantu orang lain keluar dari status bankrap ini jika mereka telah mempunyai simpanan yang cukup. Kak Nas bukanlah peguam, tetapi hanya seorang Kerani merangkap Setiausaha yang kerjanya lebih dari seorang peguam, cuma tak pergi ke Mahkamah sahaja. Pengalaman tersebut sememangnya satu anugerah yang tak ternilai. Sehingga ke hari ini, ramai yang telah kak Nas bantu... Alhamdulillah. Perkhidmatan yang kak Nas berikan ini memang terlalu peribadi dan tidak semua orang suka diwar2kan masalah mereka. Itulah sebabnya kak Nas tak ambil testimoni dari mereka2 yang telah kak Nas bantu. Cuma kalau nak tengok juga, datanglah jumpa kak Nas, kak Nas tunjukkan sikit2 tu, boleh lah kot...  

Apa yang kak Nas buat ni adalah perkhidmatan yang dibuat berkonsepkan kekeluargaan dan kenalan rapat. Kak Nas akan bantu secara "tunjuk ajar" kalau orang yang nak khidmat kak Nas ini sememangnya sangat2 perlukan khidmat kak Nas dan akan mengikut setiap nasihat kak Nas... bukan apa kan? Kalau dah mampu dan pandai buat sendiri, buatlah ya, sememangnya itu yang terbaik kalau boleh buat sendiri dan lagi satu, kalau jumlah pinjaman tu lebih daripada RM100K tu, sebaiknya gunalah khidmat peguam, jumlah macam tu akak takut nanti panjang tempoh yang di ambil atau susah nak dapat pengurangan yang terendah tu je... nanti ada pulak yang mengamuk, jangan pulak nanti tuduh kak Nas ni cakap tak serupa bikin dan berperasangka buruk terhadap kak Nas... tak baik tau!

Nasihat kak Nas lagi, kalau dah buka fail dengan kak Nas, kenalah yakin dengan kak Nas. Insyallah kak Nas buatkan dengan cara yang terbaik dan termampu... Apa2 pun lebih baik hubungi kak Nas dahulu sebelum buat keputusan ya... Semoga usaha kita ini dipermudahkan Allah... Amin.
Kalau dah hubungi kak Nas dan dengar penerangan kak Nas, kak Nas tak kecil hati pun kalau tak nak gunakan khidmat kak Nas, kak Nas memang tak memaksa sesiapa pun nak gunakan khidmat kak Nas ini. Kak Nas tak nak buat janji manis pada sesiapa pun, sebab konsep kak Nas konsep kekeluargaan dan kawan2 je, kak Nas buat sendiri sampai selesai. Ini sahaja kemahiran dan pengetahuan yang kak Nas ada. Datanglah jumpa kak Nas... kita borak2 ok!

Satu je kak Nas nak bagitau di sini, perkhidmatan kak Nas ni bukan saja suka2 je tau!... walaupun kak Nas buat waktu santai kak Nas, tapi kak Nas fokus bila fail dibuka... khidmat  kak Nas ni ikhlas dan wujud, bukan scammer...  Nak datang kat pejabat, google la nama YN PROPERTY & NETWORK SERVICES, mesti ada alamat kat situ, boleh semak lokasi lagi tu tau!... tapi mesti buat appointment dulu tau, nanti penat je datang, orang tak de kat ofis tu... Jadi sebaiknya jika rasa sangat2 perlu jumpa kak Nas segera, call direct kak Nas 011-1872 8509, kita boleh jumpa di pejabat atau di luar pejabat, tak perlulah kita ' formal ' sangat, yang penting kita bertemu dan berbincang apa yang terbaik untuk menyelesaikan masalah yang sedang berkecamuk di fikiran tu. Kalau ada yang dari luar KL/Selangor, kalau boleh turun ke KL, turunlah... kak Nas tak buka cawangan lagi... lagipun kalau nak berunding dengan pihak Bank2 ini, semua HQ bank terletak di Kuala Lumpur... kan? Jadi mudahlah untuk kak Nas buat rundingan dengan mereka di sini.

Pada mereka yang bertindak menghubungi kak Nas, kak Nas ucapkan terima kasih kerana sudi mendengar perkongsian dan tunjuk ajar dari kak Nas serta seterusnya memberi kepercayaan kepada kak Nas menguruskan fail mereka. Kak Nas sangat2 berterima kasih kepada yang sudi membaca blog kak Nas ini dan mengongsikan blog ini kepada yang lain. Allah yang Maha Esa telah memberikan petunjuk kepada kita semua agar jangan mengalah dan teruskan usaha dalam setiap apa yang kita lakukan. Kita masih ada peluang kedua jika ingin berubah... kak Nas hanya kongsikan sahaja apa yang kak Nas dah lalui ini dan hanya mempermudahkan dan meringankan tekanan dan bebanan bagi mereka yang dalam masalah yang sama. Terlalu ramai yang di dalam permasalahan ini dan tercari2 jalan dan maklumat untuk mengatasi masalah mereka. Kak Nas hanya boleh bantu kepada mereka  yang betul2 ingin di bantu. Jadi, sebaiknya, bacalah dahulu semua tajuk2 posting kak Nas di sini jika ada masa, tak rugi apa2 pun, free semua posting ni... cuma luangkanlah masa anda sahaja...




SELEPAS TU, KALAU YAKIN KAK NAS BOLEH DENGAR MASALAH ANDA DAN MENYELESAIKAN MASALAH ANDA, JANGAN TUNGGU LAMA2 LAGI, LAGI LAMA TUNGGU, TAKUT NANTI MASALAH LAIN PULA YANG DATANG!
BILA DAH CUKUP BAJET ATAU TIDAK CUKUP BAJET PUN TAPI YANG PENTING ADA NIAT NAK BUAT PENYELESAIAN PINJAMAN TU, HUBUNGILAH KAK NAS TERUS DI TALIAN 011-1872 8509 / 010-801 1852 ATAU JANGAN SEGAN2 ISI JE BORANG DI BAWAH NI, NANTI KAK NAS HUBUNGI SEMULA SECEPAT YANG MUNGKIN BILA KAK NAS FREE YA!

Salam sayang dari Kak Nas untuk semua! Tabahkan lah hati dan kuatkanlah iman kita semua ya... Insyaallah.







Isnin, 28 November 2016

RUGI TAK BACA NI, KAK NAS NAK KONGSIKAN KEHIDUPAN SEBAGAI BANKRAP 12 TAHUN YANG LEPAS!!!



Salam semua...

Maaf ya kak Nas tambah lagi isi kandungan posting ni... Akak rasa macam banyak lagi yang tertinggal....

Tapi akak memang ikhlas nak cerita sikit pada semua yang membaca post akak ni, jadikan lah perkongsian ini satu rujukan, yang baik jadikanlah petunjuk, yang tak elok tu, ketepikanlah... Apa yang kak Nas dah tempoh berbelas tahun yang sudah, ada yang manis dan ada yang betul2 pahit, sebaiknya kalau boleh dan mampu, usahakanlah jalan yang paling baik dari dibankrapkan atau membankrapkan diri ni, cubalah elakkan... tipu kalau kak Nas kata seronok dibankrapkan... Apa nak buat kak Nas memang tak mampu waktu tu, memang tak mampu... lebih baik kak Nas fikirkan makan minum dan persekolahan anak2 je dulu dari diri kak Nas yang nak dibankrapkan masa tu. Akak ingat lagi satu ketika, waktu tu akak masih mampu nak berbincang dengan pihak bank dan nak bayar RM600 sebulan pinjaman yang akak ada dengan satu bank ni... Pegawai tu kata apa tau dengan kak Nas... " puan dengan jumlah RM600 ni, bank nak buat apa?.... baik bagi anak2 puan makan je lah... kami nak jumlah yang lebih tinggi lagi, ni tak cukup! "... itu lah kali terakhir akak berunding dengan pegawai bank tu, selepas dia tak nak duit tu, kak Nas suruh je dorang proceed apa yang dorang nak buat... Jadi dengan duit RM600 yang pihak bank tak nak tu akak bagilah anak2 akak makan lepas tu... Dengar ya semua yang tengah menghadapi masalah yang seperti kak Nas lalui ni... tak payahlah pening2 kalau dah peringkat sampai macam ni tau! biarkan je dorang proceed kalau dorang nak bankrapkan kita... tapi kalau yang ada harta tu, kalau sayang harta tu, kenalah berusaha dan berbincang lagi, insyaallah kalau ada yang boleh ditawarkan, nasib2 pihak bank boleh terima...

Apa2 pun kalau sekiranya cerita akak ni dapat memberi jalan bagi mengurangkan kerisauan dan kerungsingan mereka yang bermasalah status kewangan ini, tak kiralah blacklisted ke ataupun bankrap. Memang tiada jalan lain, hutang yang ada tetap perlu di bayar, jangan sekali2 terfikir untuk menambah hutang lagi, sikit2lah menyimpan, asalkan ada.

Ni cerita akak... Dari awal lagi akak dah bagitau, akak bukannya Peguam yang bertauliah ataupun bukan juga loyar buruk.....tetapi akak rajin belajar sambil bekerja, akak selalu mengalah, tunduk jadi bodoh, dibuli pekerja2 lama, akak buat juga, bekerja seperti biasa dan sambil tu akak belajar. Semua ni bagi akak kuat dan penuh dengan keazaman. Dengan pengalaman kerja yang akak buat selama 30 tahun ni, dari jadi seorang cikgu sekolah terus ke bidang perbankan dan guaman. Yang melekat lama dengan akak, inilah bidang yang paling akak seronok dan gembira, bekerja di firma Guaman. Tulah dengan fail2 peguam yang akak buat dulu, berlambak2 atas meja, dari siang sampai jauh2 malam baru balik rumah.... dah memang macam peguam rasanya masa tu. Cuma dulu tak pergi Mahkamah je, duk ofis bantu Peguam menaip dan prepare dokumen, masa nilah, akak ambil peluang juga untuk belajar sebanyak yang boleh. Sampai jauh2 malam. Susah btul nak nampak siang, bila balik je rumah, anak-anak semua dah tidur. Sambil2 tu akak buat freelance kalau tak perlu kerja lewat atau waktu cuti, untuk ambil kes2 mudah dari mereka yang memerlukan bantuan akak. Akak memang mahir dari A to Z menyediakan dokumen2 Mahkamah untuk kes bankrap dan gulung syarikat, tapi akak lebih suka buat kes bankrap serta membuat rundingan dengan pihak bank. Akak memang suka dengan kerjaya ini cuma bila dapat bos yang ... itu yang jadi stress giler dibuatnya. Tapi akak selesaikan juga tugasan yang diberi. Semua fail akak mampu uruskan sendiri. Akak berterima kasih sangat kepada bos2 akak yang banyak mengajar dan memberi akak peluang dan kepercayaan menguruskan fail2 client mereka. Kerana itulah akak dapat kesempatan belajar dari fail2 tersebut. 

Kalau nak cerita pasal kerja ni, sampai esok pun tak habis....... Sebenarnya akak bekerja kuat siang dan malam macam tu sebab nak bayar hutang juga macam orang lain, hutang2 nilah juga yang telah membankrapkan akak dan suami. 5 buah bank tu tau! (tapi akak rasa sekarang ni dalam tahun 2016 ni je, sorang boleh dapat pinjam lebih 10 bank pun dah ada... kan?), dalam 5 bank tu akak tersilap babitkan suami akak sekali dengan salah satu bank yang ada... tetapi syukur Alhamdulillah, berkat kerja siang dan malam, akak dapat juga menyimpan dan seterusnya menyelesaikan pinjaman yang melibatkan suami akak tu. Segala urusan dari A to Z, akak yang uruskan semua. Dia adalah "client" akak yang pertama akak uruskan untuk penyelesaian status kewangan ini. Akak masa tu masih lagi bankrap. Akak memang nak lepaskan suami akak dulu dari masalah bankrap ini kerana akaklah punca suami akak di bankrapkan. Perasaan bersalah yang selama ini akak tanggung, terurai sudah selepas akak berjaya mendapatkan Perintah pelepasan status kebankrapan untuk suami akak, Syukur Alhamdulillah... itulah hikmah dari setiap pengalaman kita. Lama juga akak bankrap ni, macam2 akak dah tempoh masa berstatuskan bankrap ni. Yang paling akak tak dapat lupa adalah sewaktu mula2 akak bangun dari kesedihan kerana tidak dapat menerima hakikat yang diri ini telah dibankrapkan.... memang sedih, tapi nak buat macamana kan, nangis keluar air mata darah pun, kita tetap bankrap. Akak kuatkan semangat, bangun nak pergi kerja di tempat baru... legal firm yang mula2 akak ditawarkan bekerja di Bukit Bintang. Hari pertama pun dah diberi tanggungjawab untuk menguruskan beberapa fail pagi tu. Akak dapat selesaikan awal. Muka bos baru akak masa tu berseri2 macam puas hati sangat dengan hasil kerja akak. Akak tak bagitaupun yang akak bankrap masa interview sebab sebelum2 ni interview kalau bagitau kita bankrap, langsung satu pun tak bagi peluang, macam orang bankrap ni PENJENAYAH pula... takut dorang nak bagi kerja. Memanglah kita berhutang tp tak kanlah sampai kita nak jadi penjenayah pulak...ish3x... tak terfikir langsung akak nak buat. Sambung dari tempat kerja baru tadi ya. Bila akak tengok dari air muka bos tadi, andaian akak ingat dia seorang majikan yang baik dan akan menerima akak walaupun akak telah bankrapkan.... tetapi rupa2nya akak silap. Nilah saat yang paling sedih dan tidak akan dapat akak lupakan saat ini sampai bila2 pun.... Akak memberanikan diri berjumpa dengan bos akak tu dan meminta maaf sebab tak bagi tahu awal akak seorang bankrap (akak tahu akak silap kat sini). Akak sangka dia akan memberi akak peluang untuk terus bekerja dengan nya. Tetapi silap sangkaan akak, luaran yang kita nampak tidak selalunya sama dengan dalaman. Apa yang dia buat? Dia keluarkan duit dari purse dia, adalah dalam RM50, dia bagi pada akak, akak tergamam dan tak sempat cakap apa2 pun lagi, masa tu akak terima je sebab duit akakpun memang dah tahap genting sangat. Lepas dia bagi, dia cakap "I'm sorry Nas, we cannot accept bankrupt staff working here, this money for your taxi fare".... Aduh! masa tu punyalah sebak campur malu sangat2, kena halau sebab bankrap kan... akak pun ambil beg dan turun dari bangunan tu. Sebak di hati ini masih di tahan2 dari tadi lagi, bila sampai kat bawah je, akak terus talipon abang, suami akak... Dengar je suara dia, akak dah tak tertahan2 lagi, teresak2lah akak menangis dan mengadu pada suami akak. Alhamdulillah suami akaklah yang memberi kekuatan balik dan dia sentiasa bersama akak, dia terus datang dan ambil akak balik....  

Dalam keadaan kita macam ni, kita kena betul2 kuat tau!... ada macam2 lagi yang bakal kita tempoh dan yang penting sekali orang yang paling rapat dengan kita mesti menyokong kita sepenuhnya. Selepas kejadian tu, akak telah bernekad, lepas ni jangan bagitau awal2 kepada majikan kita yang kita bankrap. Jangan sesekali bercerita kepada sesiapa pun, kalau boleh. Tapi tulah, akak ni bukannya pandai sangat berbohong... kalau bohong pun, tak lama, akhirnya akak akan bagitau juga. Itulah sebabnya, akak pesan pada hati akak... takpe, kalau rezeki kita kat sini, lamalah kita bekerja, kalau tak pun, kita cari lagi kerja tempat lain. Dorang yang rugi sebab tak nak ambil kita... Walaupun akak terpaksa melompat2 kerja tapi dari awal akak masuk kerja di firma guaman, akak dah tersuka sangat bekerja di firma guaman sebab banyak benda yang akak boleh belajar di situ. Jadi melompat2 tempat kerja pun, akak masih tetap bekerja dengan firma guaman juga dan pengakhirannya juga dari firma guaman. Cukuplah ilmu yang akak ada ni, dah boleh bantu yang lain....Insyaallah.

Akak nekad tinggalkan kerjaya akak masa tu dengan firma Guaman yang terakhir akak bekerja di Bangsar. Akak dah penat bekerja, cukuplah, banyak masa yang terlepas bersama anak2, tahu2 je, dorang dah berkahwin dan ada keluarga masing2, ni pun tinggal yang 3 orang ni, sambil akak fokus kepada bidang hartanah dan penyelesaian status kewangan ini secara sepenuh masa, sambil tu banyak juga masa terluang bersama keluarga tersayang. Suami akakpun terus menyokong akak.... Syukur sangat2 mempunyai suami yang penyabar dan pengasih ni. Dia sentiasa bersama akak di waktu susah dan sehingga kini, dah senang sikit....Alhamdulllah. 28 tahun dah usia perkahwinan kami. Dia membuka Syarikat yang kami namakan YN (Gabungan Yusir dan Nafisah) PROPERTY & NETWORK SERVICES. Dari sinilah pendapatan kami meningkat sedikit, akak masih membuat simpanan juga dan sambil akak menguruskan syarikat ini.

Nak tahu semua, tahun 2016 ni, baru akak terkira, sudah 12 tahun rupanya akak berstatuskan bankrap. Jadi akak pun mula mengorak langkah untuk menguruskan fail akak sendiri. Simpanan pun dah cukup. Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan Allah. Jumlah yang dirundingkan itu, dipersetujui semua pihak bank tersebut. Pihak Insolvensi mengira keseluruhan pinjaman tersebut dan dicampur dengan kos Insolvensi yang entah kenapa banyak sangat pulak yang dorang ambil... Wallahualam.

Kalau akak ni orang yang tidak peduli dengan apa yang berlaku dalam pengiraan tersebut, sudah tentu sia2 sahaja akak kena tambah lagi jumlah tambahan pinjaman yang di minta oleh pihak Insolvensi tu. Akak memang cerewet dan akak minta pihak Insolvensi menunjukkan kiraan sebenar kepada akak, dan cara yang akak buat ini memang sepatutnya semua orang ikut. Jangan terima bulat2 apa yang dorang kirakan. Semak semula dan minta mereka tunjukan kiraan tersebut. Hasilnya begini....akak tak perlu langsung mengeluarkan sesen pun dari simpanan akak untuk menyelesaikan pinjaman akak. Potongan yang dibuat dari gaji akak setiap bulan sewaktu bekerja dahulu rupa2nya sudah mencukupi dan terlebih jumlahnya dari jumlah keseluruhan pinjaman dan kos Insolvensi. Takde langsung Pegawai Insolvensi nak memaklumkan kepada kita tentang perkara ini. Tapi takpelah. Syukur sangat2, masa dapat tahu dari mulut Pegawai tu yang mengatakan "puan tak perlu bayar apa2 pun, jumlah yang dalam akaun puan telah mencukupi keseluruhannya", tiba2 mata ni macam rasa masuk habuk pula...

Selepas tu, dalam kesibukan menguruskan penyelesaian status kewangan untuk pelanggan2 kami, akak selitkan juga urusan seterusnya yang perlu akak buat untuk fail akak sendiri.... Urusan permohonan Mahkamah. Syukur Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar. Akhirnya akak mendapat Perintah pembatalan status kebankrapan ini dari Mahkamah Kuala Lumpur yang akak buat sendiri permohonannya. Tarikh 15 FEBRUARI, 2016 tarikh penuh bermakna bagi kak Nas, tarikh inilah tarikh pembatalan perintah penerimaan dan penghukuman bankrap yang bertarikh 19.4.2004 ke atas Kak Nas. 12 tahun tu... lama tau! Syukur kepada Allah yang memberi akak peluang kedua ini. Insyaallah, akak akan kongsikan setiap apa yang semua ingin tahu tentang usaha dan tindakan yang perlu di ambil dalam membebaskan diri ini dari status kebankrapan. Dari awal berstatuskan bankrap, tiada langsung pihak Insolvensi ingin membantu kak Nas untuk mendapatkan pelepasan... masa tu akak memang tiada langsung pengetahuan tentang Bankrap dan pelepasan ini. Akak memang menyimpan dalam hati ini, akak akan bantu menyebarkan maklumat apa sahaja yang terbaik untuk semua masyarakat kita patut tahu!

Walau macamana pun, nasihat akak pada semua yang dalam permasalahan yang sama dengan akak ataupun masih dalam status blacklist tu, buat lah simpanan dari sekarang jika belum lagi buat... hanya dengan simpanan kita sahaja yang boleh mengubah kembali hidup kita. Jangan tambah lagi kekusutan yang ada. Jangan cari kat mana lagi nak buat pinjaman/loan.... CUBA HINDARI DARI TERJEBAT DENGAN ALONG YA... NI ADALAH BAHANA YANG BESAR DAN SULIT KALAU TERJEBAT!!! 
Bila duit simpanan dah agak2 boleh di buat rundingan, hubungi kak Nas terus, bertanya, "kak, cukupke kalau simpanan saya banyak ni?... biar akak yang kirakan, kalau cukup ataupun belum, akak akan mulakan rundingan dahulu, mulakan awal supaya kita masih sempat untuk menyimpan lagi seterusnya bila dah cukup taklah ambil masa yang lama, urusan akak yang di ataspun bila simpanan akak cukup je, baru akak sambung rayuan yang terakhir, cuba kira dari surat insolvensi arahkan akak untuk buat permohonan mahkamah hingga tarikh akak dapatkan Perintah tu.... tak lama kan? Sebulan lebih je prosesnya, ini adalah usaha yang luar biasa bagi akak, kalau tiada masalah dalaman. 
Jangan risau, Insyaallah kalau semua dah cukup atau setakat nak bertanya dahulu, call/sms/whatsaap je kak Nas terus 011-18728509 / 010-8011852 / 019-2844572 / 017-6191397, Insyaallah akak akan balas. Bukan semua orang boleh buat apa yang kak Nas buat ni, bukan salah pun...tak salah di segi undang2, ni hak Individu itu sendiri....yang penting sekarang kak Nas dapat bantu kurangkan kos kepada mereka yang nak selesaikan masalah status kewangan mereka..., kesian kan, hutang nak bayar lg, nak buat sendiri tak tahu....jadi kat sinilah fungsi akak, membantu mereka supaya mereka tidak tertekan sangat. Tapi kenalah bayar juga ya....untuk cover kos akak yang kena keluarkan tu. 
Lepas selesai urusan tu semua nanti, boleh lah berkira2 bajet untuk beli rumah pulak...kan? Itupun kalau perlu khidmat kak Nas lagi, kak Nas boleh juga ikhtiar carikan kemudian, Insyaallah.

Panjang sungguh perkongsian kak Nas kali ini.... Bukan meminta simpati sesiapa pun, cuma akak nak semua yang bermasalah begini, fikirkan cara yang terbaik dan termampu untuk menyelesaikannya. Jangan tunggu dan berharap sahaja.... gandakan usaha! Jadikan kak Nas ni contoh je, yang sudah nak dekat 50 ni masih lagi kuat bekerja dan berusaha. Tak pernah mengalah, jatuh banyak kali dah... tetapi cuba juga bangun balik,... selagi kita bernafas, jangan sesekali berputus asa....Ingat tu yang muda2. Akak terpaksa bagi nasihat macam ni, sebab dah terlalu ramai yang blacklist dan bankrap dalam usia yang muda sangat. Masih panjang laluan adik2 ni, masih banyak peluang lagi... teruskan usaha ya. JANGAN SESEKALI BERPUTUS ASA!!!
Maaf ya, kalau nak di ikutkan ni, 1001 malam pun belum tentu habis cerita kak Nas ni. Jadi, kak Nas mohon berhenti dahulu di sini ya!, mungkin ada yang dah bosan tu... Berehatlah ya!... hari ni kan hari Pekerja!
Kepada yang tengah pening2 kepala pasal hutang tu lagi, banyak2kan berdoa dan mengadu kepada yang Esa, jangan mengadu pada manusia, takut nanti ada yang mengambil kesempatan pulak....Allah maha mendengar, lambat atau cepat, bantuanNya akan sampai juga...Insya’Allah. Banyak2kanlah berdoa dan bersabar ya!
Amin3 ya rabbul'Alamin....Alhamdulilah3x

TERIMA KASIH SEMUA!

Kak Nas
 


Kalau masih segan lagi, bolehlah di emailkan pertanyaan ke  email di bawah mengikut status anda, tapi buat apa nak segan... dah ramai sangat yang bermasalah kewangan ni, jangan pendam2 masalah yang ada, kongsikan ya... kak Nas sedia mendengar... Insyaallah

blacklistedinfo2016@gmail.com

bankruptcyinfo2016@gmail.com